Hipertensiunea arteriala

tensiunea arterialaCand inima pompeaza sangele in artere, ea apasa pe peretii vaselor de sange. Atunci cand aceasta presiune este anormal de mare, apare hipertensiunea. Presiunea sangelui depinde de mai multi factori: debitul inimii, rezistenta vaselor de sange la fluxul sangvin, volumul de sange si distribuirea lor in diferite organe. Toti acesti factori poti fi afectati de activitatea sistemului nervos si de unii hormoni. Presiunea sangelui este reprezentata de o pereche de cifre, prima reprezentand tensiunea sistolica(adica presiunea exercitata de sange cand bate inima, fortand sangele sa plece in vasele de sange) si cealalta cifra reprezinta tensiunea diastolica, inregistrata cand inima este in pauza intre batai.

Pentru ca hipertensiunea nu da simptome pana nu apar complicatiile, este considerata “ucigasul tacut”. Semnele de avertizare asociate cu hipertensiunea avansata pot fi: durerile de cap, transpiratia, pulsul rapid, respiratia scurta, ameteala si tulburarile de vedere.

Hipertensiunea este de obicei, considerata de doua feluri: primara si secundara. Hipertensiunea primara este tensiunea ridicata a sangelui care nu este produsa de o boala de fond. Cauza exacta este necunoscuta, dar au fost indentificati mai multi factori de risc. Acestia sunt fumatul ,stresul, obezitatea, abuzul de medicamente si cantitatea mare de sodiu. Pentru ca retentia prea mare de lichide exercita o presiunea pe vasele de sange, cei care consuma alimente prea bogate in sodiu se expun unui risc crescut de hipertensiunea. Aceasta este si comuna persoanelor supraponderale. Tensiunea sangelui creste si din cauza stresului, pentru ca stresul obliga peretii vaselor de sange sa se contracte. La fel, cei care au cauzuri de hipertensiunea in familie sunt mai predispusi sa sufere de aceasta boala.

Cand tensiunea sangelui creste ca urmare a altor probleme de sanatate, cum ar fi o anomalie hormonala sau o ingustrare mostenita a aortei, se numeste hipertensiune secundara.

Cifrele orientative pentru tensiunea sangelui sunt urmatoarele:
Normal: mai mic de 120(sistolic)/80(diastolic)
Prehipertensiune: 120-139(sistolic) cu 80-89(diastolic)
Stadiul I de hipertensiune: 140-159(sistolic) cu 90-99(diastolic)
Stadiul II de hipertensiunea: mai mult de 160(sistolic) cu 100 sau mai mult diastolic

Pentru persoanele de 50 de ani si mai mult, tensiunea sistolica poate fi un factor de risc cardiovascular mai mare decat presiunea diastolica.
Studiile au arata ca riscul crescut de deces din cauze cardiovasculare(infarct si accident vascular) poate incepe de la o presiunea de 115/75 si se dubleaza la fiecare crestere cu 20/10. Tensiunea crescuta a sangelui poate conduce si la insuficienta renala si cardiaca.

Suplimente recomandate:
1. Acizi grasi esentiali(seminte de coacaz negru, ulei din seminte de in, ulei de masline, ulei de primula) – sunt importanti pentru circulatie si ajuta la scaderea tensiunii arteriale
2. Calciu, magneziu si potasiu
3. Coenzima Q10
4. L-arginina – joaca un rol important in sanatatea inimii, scazand tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
5. L-carnitina, L-acid glutamic, L-glutamina – ajuta la prevenirea bolilor cardiace.
6. Seleniu – carenta de seleniu a fost legata de boala de inima
7. Usturoiul – eficient in scaderea hipertensiunii arteriale
8. Vitamina E – imbunatateste activitatea inimii, vitamina E actioneaza ca un agent de subtierea a sangelui.

Suplimente utile:
– Vitamina C – creste activitatea glandelor suprarenale, reduce tendinta de coagulare a sangelui
– Lecitina – imbunatateste activitatea ficatului si scade tensiunea
– Extractul de maitake, shiitake sau reishi – ajuta la scaderea tensiunii si previne bolile cardiace.

Plante recomandate in hipertensiune:
– Folositi ardei de Cayenne, musetelul, feniculul, fructe de gherghine, patrunjel si rozmarin.
– Hameiul si radacina de valeriana sunt bune pentru calmarea nervilor
– Studiile au aratat ca vascul poate reduce simptomele hipertensiunii, in special durerea de cap si ameteala
– Beti 3 pahare de ceai de suma pe zi
– Evitati lemnul dulce care creste presiunea sangelui.

Be Sociable, Share!
teste de cultura generala
July 19, 2010 Posted Under Afectiuni

Leave a Reply

*