Alaptarea la san

Alaptarea la san este modul cel mai natural de a-ti hrani copilul, aducand beneficii nespuse atat pentru copil cat si pentru mama. Sanii femeilor sunt ideal conceputi pentru sarcina de hranire a copilului, laptele de mama fiind mult mai usor de digerat, previne constipatia, scade incidenta alergiilor alimentare si apara copilul de boli infectioase. Alaptarea mentine si sanatatea gurii, satisface nevoie de supt si accepntueaza legatura dintre mama si copil. Alaptarea este benefica si pentru mama, fiindca reduce riscul de hemoragie de placenta, da mamei ocazia sa se odihneasca si ajuta uterul sa se contracte, pentru a reveni la dimensiunea de dinainte de sarcina.

Unele studii au aratat ca bebelusii hraniti la san au, la maturitate un IQ mai mare, in medie, decat cei hraniti cu formule alimentare pentru copii, si ating niveluri superioare ca adulti. Intr-un studiu pe o perioada de 18 ani facut pe 1000 de copii, s-a aratat ca acizii grasi polisaturati, in special acidul decosahexaenoic(DHA) care exista in laptele matern, ajuta la dezvoltarea intelectuala. Formulele alimentare pentru copii nu au DHA si o, in vreme ce mama da copilului in ultimul trimestru de sarcina o mare cantitate de DHA, copilul hranit cu formule nu mai continua sa ingereze acest nutrient important pentru dezvoltare.

Un studiu facut pe 2000 de copii australieni au arata ca bebelusii hraniti la san cel putin primele patru luni de viata sunt semnificativ mai putin predispusi sa faca astm sau alergii respiratorii.

In alaptare desigur pot aparea si o serie de probleme cum ar fi inflamatia.

Inflamatia – este o probleme trecatoare care apare in primele doua si cinci zile de la nastere. Este determinata de cresterea cantitatii de sange in san si de presiunea laptelui care se formeaza. Poate aparea febra: sanii sunt resimitit ca fiind plini, duri, tensionati si rigizi; peilea de pe sani este fierbinte, lucioasa si intinsa.

Recomandari pentru evitarea unor astfel de probleme:

1. Daca apare presiunea, mulgeti laptele intre mese.

2. Aplicati ceva umed si cald timp de 30 de minute inainte de alaptat si masati sanul in timpul alaptarii, pentru a ajuta fluxul de lapte sa curga.

3. Nu folositi aparatoare pentru sfarcuri, pot deruta dorinta de supt a copilului, pot rani sfarcurile, pot reduce stimularea sanului si scadea cantitatea de lapte.

4. Pentru a preveni inflamatia, hraniti copilul cand cere, fara sa amanati sau sa impuneti restrictii la timpul de supt.

5. Nu sariti si nu amanati mesele de noapte. Nu-i dati copilului nici o formula sau apa cu zahar si lasati copilul sa goleasca fiecare san complet, la fiecare masa.

Be Sociable, Share!
teste de cultura generala
September 8, 2010 Posted Under Ghid de Sanatate

One Response to “Alaptarea la san”

  1. Darius says:

    Toate mamele ar trebui sa stie asta.

Leave a Reply

*