Fructele exotice si proprietatile lor

Ananasul

Ananasul contine multa apa (83-84%), protide, hidrati de carbon, acizi organici, bromelina, cisteine similare ca actiune bromelinei, pectine, fibre vegetale, potasiu, fier, provitamina A, vitamina C, zinc. Are un aport caloric redus si contine putine substante minerale si vitamine.

Cantitatile de provitamina A pot varia de la 10 la 290 g/100 g, media fiind in jur de 70 g/100 g. Cu cat pulpa ananasului este mai colorata cu atat contine mai multa provitamina A.

Aportul mineral este moderat dar foarte diversificat. Potasiul (173 mg/100 g), este esential pentru transmiterea fluxului nervos, fierul (0,4 mg/100 g), este necesar in perioada de sarcina, iodul (1,4 g/100 g), este indispensabil pentru buna dezvoltare a fatului, fluorul (14 g/100 g) ajuta la intarirea dintilor iar zincul (0,26 mg/100 g), ajuta memoria.

Mai important decat atat, fructul de ananas nu contine grasimi si este foarte bogat in apa, care este cunoscuta pentru proprietatile sale detoxifiante.
Ananasul contine si alte vitamine, in cantitati mai mici: B1, B2, B6, B12 si vitamina E.

Avocado

Avocado este o adevarata comoara de acizi grasi nesaturati (printre altii si faimosul omega 3), care reechilibreaza concentratia sangelui si scade coloesterolul contribuind la protejarea organismului impotriva bolilor cardiovasculare.

Contine lipide in proportie de 7 – 39 % in functie de soi si gradul de coacere.
Este un fruct recomandat mai ales sportivilor, copiilor in crestere si femeilor insarcinate.
Vitamina E, continuta de avocado are rolul de a incetini imbatranirea.

Be Sociable, Share!
teste de cultura generala
September 4, 2010 Posted Under Nutritie

Leave a Reply

*