Acupunctura

Acupunctura este o metodă de tratament cu o vechime de peste 5000 de ani. Născută şi dezvoltată în China, metoda a cunoscut o răspândire uluitoare în toată lumea abia în ultimele decenii.

Mecanismul de acţiune al acupuncturii nu este pe deplin cunoscut. Metoda este integrată într-o amplă filozofie extrem-orientală. Principalele idei ale Medicinei Tradiţionale Extrem Orientale sunt:

 • ViaÅ£a ÅŸi sănătatea sunt menÅ£inute de o “energie” sau “suflu”, numită “Qi” (se citeste “ci”) a cărei sursă este pe de o parte ancestrală, iar pe de altă parte dobândită din alimente, aer ÅŸi apă.
 • Energia “Qi” are o anumită circulaÅ£ie în corp de-a lungul unor canale preferenÅ£iale numite meridiane.
 • Bolile apar fie prin tulburarea (blocarea) unor meridiane, fie prin substituÅ£ia sau, mai degrabă, alterarea energiei “Qi” de către forme perverse de energie.
 • Asupra meridianelor se poate acÅ£iona prin inÅ£eparea anumitor puncte, astfel deblocând circulaÅ£ia sau “chemând în ajutor” energia Qi.

Indicaţiile acupuncturii:

 1. bolile reumatice de orice fel
 2. unele boli neurologice (ex: nevralgia de trigemen, migrena, torticolis-ul, deficitele motorii apărute după accidente cerebrale etc)
 3. bronşita cronică şi astmul bronşic
 4. hipo- si hipertensiunea arterială
 5. gastrita, ulcerul ÅŸi alte boli ale tubului digestiv; obezitatea
 6. tulburările ciclului menstrual şi infertilitatea
 7. incontinenţa urinară
 8. hepatita cronică
 9. spasmofilia şi stările anxioase sau depresive
 10. urticaria ÅŸi alte forme de alergii cutanate.

Note

 • vârstnicii: După vârsta de 70 de ani, cei mai multi pacienÅ£i răspund greu sau târziu la acupunctură. După vârsta de 80 de ani nu are rost efectuarea tratamentului.
 • copiii: deÅŸi ei răspund foarte bine la tratament, celor mai mulÅ£i le este frică de ace.
 • ameliorarea este nesemnificativă sau inexistentă în: psihoze (=nebunia propriu-zisă), insuficienÅ£a renală, majoritatea bolilor endocrine.
Be Sociable, Share!
teste de cultura generala
March 19, 2007 Posted Under Terapii

Leave a Reply

*